Haber

Beşiktaş’ta İstinat Duvarı Çökme Davası Devam Ediyor

Beşiktaş’ta restoran önündeki istinat duvarının çökmesi sonucu 1 kişinin ölümü, 1 kişinin de yaralanmasıyla ilgili aralarında aşçı Somer Sivrioğlu’nun da bulunduğu 7 sanığın davasına devam edildi.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Somer Sivrioğlu ve Kadri Berk Cemal ile tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, bilirkişi raporunda denetim eksikliği nedeniyle mülk ve restoran sahipleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) de kusurlu olduğunun belirlendiğini belirtti.

Somer Sivrioğlu’nun avukatları Şeyda Yıldırım ve Kübranur Aslan’ın dosyada gizlilik kararı verilmesi ve duruşmaların gizli yapılması talebi mahkemece kabul edilmedi.

Duruşmada savunma yapan Somer Sivrioğlu, ortağı Kadri Berk Cemal ile birlikte devraldıkları restoranı birkaç tadilat yaptıktan sonra açtıklarını söyledi.

Sidney’de yaşadığını ve program nedeniyle Türkiye’ye geldiğini belirten Sivrioğlu, “18 Mayıs’ta yurt dışından Türkiye’ye geldim ve 3 gün sonra olay gerçekleşti. Dışarıdan bakıldığında istinat duvarının olduğu belli değildi. Tehlikeli. İstinat duvarının bizim sorumluluklarımız arasında olduğunu tahmin edemedim. Restoran ve “Duvarlar arasında bir metrelik mesafe farkı olduğu için istinat duvarının sorumluluğunun belediyeye ait olduğunu düşündüm. Tehlikeli olduğunu bilseydim zaten kiralamazdım.” dedi.

Sanık Kadri Berk Cemal, Aralık 2021’de alt kiralama aşamasındayken restoranın çevresinin durumuna ilişkin inceleme yaptırmadıklarını söyledi.

İstinat duvarının dışarıdan bakıldığında tehlikeli görünmediğini, aksi takdirde önlem alacaklarını belirten Cemal, Lisanslı Kadastro Mühendisleri ve Ofisleri tarafından hazırlanan haritaya göre istinat duvarının sorumluluğunun İBB’ye ait olduğunu kaydetti.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Burhan Köroğlu, mağdurun Ahmad Muhammed Salem Lubbad ve beraberindeki 4 kişiyle birlikte yürürken restoranın duvarının patlama gibi çöktüğünü ve mağdurun üzerine çok sayıda taş düştüğünü söyledi. kim duvara yakındı.

Şikayetçi avukatı Nisa Serin, sanık Sivrioğlu’nun yurt dışında yaşadığını ve Türkiye’ye yalnızca belirli zamanlarda geldiğini belirterek, sanığın tutuklanmasını veya yurt dışına çıkış yasağı getirilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Sivrioğlu hakkındaki tutuklama ve adli kontrol talebini, delillerin kaçması, yok edilmesi, değiştirilmesi veya gizlenmesi şüphesinin bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.

Sanık Kazım Evirgen’in zorla getirilmesine karar veren heyet, Lisanslı Kadastro Mühendisleri ve Bürolarına yazı yazarak, restoranın sınırlarını ve istinat duvarını gösteren haritanın mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 21 Mayıs 2022 tarihinde Etiler İlçesi Nispetiye Caddesi üzerinde bulunan bir restoranın önündeki istinat duvarının çöktüğü belirtiliyor.

Çökme nedeniyle 1 kişinin yaralandığı, 1 kişinin de hayatını kaybettiğinin belirtildiği iddianamede, sanıkların bahçe duvarının çökmesi nedeniyle kişilerin ölümü veya yaralanmasını öngörebilecek durumda olmalarına rağmen devam ettikleri belirtildi. Ruhsatlandırma, bakım, yenileme, onarım veya güçlendirme işlemlerini yapmadan duvarı kullanmak.

İddianamede, sanıkların özen ve dikkat görevlerine aykırı davranışları sonucu müşteki Baha Eddin Ali Hafez Shanableh’in yaralanmasına ve Ahmad Muhammed Salem Lubbad’ın ölümüne neden olduğu belirtilirken, sanıklar Somer Sivrioğlu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazım. Evirgen ve Kadri Berk Cemal’in “kasten taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu