Dünyanın En Eski Mutfağında Süregelen Yeme-İçme Kültürü
Bir medeniyeti anlamanın en etkili yollarından biri mutfak ve sofra kültürüdür. İncil ve eski Orta Doğu dinleri konusunda uzman, dünyaca ünlü bir Fransız Asur bilgini olan Jean Bottéro, antik Babil’in yemek kültürünü, M.Ö.
Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen Mezopotamya’dan günümüze pişirme teknikleri, ziyafet yemekleri, ölüm ve yaşamın sofraya yansıması, içeceklerin kullanımı gibi çeşitli konular günümüz kültürüne ışık tutuyor.
Yazar, kitabını şöyle anlatıyor:
“Bu kitabı yazarken, akademisyenler için sıkıcı ve kuru bir çalışma olacağından (samimi okuyucu pahasına) Mezopotamya atalarımızın ‘yeme-içme’ kültürü üzerine akademik ve kapsamlı bir çalışma yapmak niyetinde değildim. ). “
Yeme içme kültürü
Acilen doyurulmak istenen lezzete gelince, bir arada yemek yeme fırsatımız olmadığı için elimizdeki Türk-Arap, Lübnan veya Yakındoğu mutfağında bu mutfağın lezzetlerini tadamaz mıyız? Eski Mezopotamyalılar? Çünkü tarihsel olarak bu mutfaklar, Mezopotamya’nın kaybolan ‘Yeme-İçme’, ‘Mutfak ve Sofra’ tekniklerinin devamı ve ulaşabildiğimiz tek çağdaş temsilcisidir.
İnsan hikayeleri…
Restoran, taverna, mesire yeri, pastane gibi yerleri gezerek başlıyoruz. Müslümanların iftar ve ziyafet sofralarına, Hristiyanların panayırlarına uğradıktan sonra sokaktaki insanların hikayelerini dinliyoruz.
Et ve balık yemeklerinin ardından bahçelere dalıyoruz ve maruldan pırasaya, üzümden portakala birbirinden güzel onlarca sebze ve meyvenin monografisini okuyoruz.
Kitap sayfası için iletişim: